Alken gooit haar centrum open met Alken Vallei 2030

27 Juni 2022

Alken gooit haar centrum open met Alken Vallei 2030

In het najaar van 2024 wordt gestart met de ontwikkeling van de drie dorpssites in Alken-Centrum. Site De Molen krijgt een nieuw gebouwencomplex waar toerisme het kloppend hart zal worden. De sites Taeymans en Rijkswachtkazerne krijgen ruimte voor huizen, appartementen en handel én veel buitenruimte.

“We starten de zoektocht naar een projectontwikkelaar, daarmee gaat Alken Vallei 2030 nu écht van start!”, steekt schepen Patrick Martens (Groen) van wal. “In het najaar van 2024 zullen we starten met de bouw van site De Molen. De huidige site van de Oude Dorpsmolen aan de Koutermanstraat gaat tegen de vlakte, want de gebouwen hebben hun beste tijd gehad. Er komt een volledig nieuw bezoekerscentrum. Van de molen zelf blijft zeker de mechaniek bewaard en jeugdhuis De Molen zal er ook kunnen blijven. De jeugdbewegingen die er nu gehuisvest zijn, zoals Chiro Jokadi en Mikado, krijgen nieuwe lokalen in recreatiedomein De Alk. De Harmonie Sint-Aloysius verhuist naar de kerk van de parochie op Terkoest.”

Het kloppend hart voor toerisme

“Het wordt het kloppend hart voor ons toerisme, er komt een centrale toeristische dienst, een onthaal, een infodienst, een museum en natuurlijk de molen zelf. We willen het toerisme versterken met een groter aanbod. Ons verhaal sluit mooi aan bij het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren dat een masterplan Landschapspark Hart van Haspengouw indiende. We ramen de bouwkosten op 3 miljoen euro.”

Wonen, handel en horeca

GC Taeymans staat bij de Alkenaren voor het gemeenschapscentrum, een feest- en fuifzaal en vergaderlokalen. Wat gaat er veranderen? “Die functies zullen een nieuwe plaats krijgen in het Molencomplex”, zegt Frank Vroonen (Groen) van Ruimtelijke Planning. “Samen met twee leegstaande woningen van kapelaans zal het centrum plaats moeten ruimen voor een nieuwe bestemming: wonen, handel en horeca aan de zijde van het Laagdorp. De toegang komt aan de Motstraat. Het gelijkvloers zal ingevuld worden met handel en horeca, om de levendigheid van het Laagdorp te verhogen.”

Rijkswachtkazerne

En dan is er nog de Rijkswachtkazerne. “Het gebouw heeft een poortfunctie, het is de ingang tot Alken-Centrum”, zegt schepen Martens. “Een mogelijkheid is een invulling met verblijfsaccommodatie om het toerisme te steunen. De kazernemuur op de hoek gaat weg. Het achterliggende terrein kan verder ontwikkeld worden, hoofdzakelijk voor wonen.”

We geven in hoofdlijnen aan wat we willen, maar we gaan dat niet tot in detail dichtfietsen. Projectontwikkelaars kunnen hun ambities en voorstellen zeker voorleggen. Het gerenommeerde studiebureau Sweco dat werd aangetrokken door het bestuur spreekt van een ambitieus plan voor een gemeente van deze grootte.